269,91 zł
Cena regularna:
299,90 zł
249,92 zł
Cena regularna:
277,69 zł
Dezynfekcja kurników jest bardzo ważnym elementem hodowli drobiu. Jej celem jest zapewnienie zdrowia ptakom. Utrzymywanie czystości w pomieszczeniach gospodarskich skutecznie zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Regularne mycie kurnika pomaga wyeliminować patogeny. Bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty mogą zagrażać zdrowiu drobiu, co wiąże się z ryzykiem obniżenia wydajności hodowli. Warto zadbać o zakup odpowiednich preparatów dezynfekcyjnych, aby poradzić sobie z tym problemem. Wymienione środki umożliwiają skuteczne zniszczenie szkodliwych mikroorganizmów, co zapobiega namnażaniu się pasożytów. Przeprowadzanie dezynfekcji między kolejnymi cyklami produkcyjnymi minimalizuje ryzyko pojawienia się chorób, co korzystnie wpływa na hodowlę i pozwala na zwiększenie bezpieczeństwa produkcji jaj i mięsa.
98,50 zł
Cena netto: 80,08 zł
399,90 zł
Cena netto: 325,12 zł
Dezynfekcja kurników - dlaczego jest konieczna?
Dezynfekcja kurnika jest bardzo ważna, ponieważ zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Infekcje zagrażają zdrowiu drobiu i obniżają wydajność hodowli. We wnętrzu kurnika łatwo gromadzą się patogeny. Wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty mogą łatwo wywołać epidemię, która prowadzi do masowych zachorowań, a nawet śmierci ptaków. Regularna dezynfekcja pozwala na wyeliminowanie zagrożeń. Ryzyko wystąpienia takich chorób, jak ptasia grypa, salmonelloza, czy kokcydioza jest znacznie mniejsze w zadbanych pomieszczeniach gospodarskich. Właściwie przeprowadzona dezynfekcja zwiększa biologiczne bezpieczeństwo całej hodowli, co pozwala utrzymać wysoką jakość produkcji, zarówno w zakresie jaj, jak i mięsa. Można dzięki temu spełnić standardy sanitarne i skutecznie chronić zdrowie konsumentów.
Dezynfekcja kurnika - na czym polega?
Aby zdezynfekować kurnik, należy oczyścić i odkazić cały obiekt. Na początku konieczne jest dokładne usunięcie resztek organicznych, takich jak pióra, odchody i stara ściółka. Powyższe elementy mogą chronić patogeny przed szkodliwym działaniem środków dezynfekcyjnych. Następnie kurnik należy umyć wodą, do której dodaje się detergenty. Umożliwia to skuteczne usunięcie brudu i tłuszczu, co pozwala na przygotowanie pomieszczenia do przeprowadzenia kluczowego procesu. Preparat do dezynfekcji kurnika nakłada się na wszystkie powierzchnie. Oprócz podłóg, ścian i sufitów należy również zaaplikować je na sprzęt i narzędzia. Warto dobrać środki do dezynfekcji kurnika, które będą skutecznie zwalczać patogeny obecne w kurniku. Na samym końcu pomieszczenia gospodarskie trzeba wywietrzyć, aby usunąć z nich resztki chemikaliów przed ponownym zasiedleniem przez ptaki.
Czym dezynfekować kurnik?
Wielu hodowców zastanawia się, czym dezynfekować kurnik. Warto w tym celu stosować specjalistyczne środki, które zwalczają różne rodzaje patogenów. Poszczególne preparaty mogą różnić się składem. Każdy z nich ma specyficzne właściwości. Aby zapewnić odpowiednią skuteczność działania poszczególnych produktów, należy pamiętać o ich prawidłowym rozcieńczeniu. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko toksyczności preparatów. Dezynfekcję można przeprowadzać za pomocą opryskiwaczy, zamgławiaczy lub poprzez kąpiel narzędzi i sprzętu w roztworze dezynfekcyjnym. Produkty dla kur mają rozmaite formy.
Środek do dezynfekcji kurnika - na co zwrócić uwagę?
Wybierając środek do dezynfekcji kurnika, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Ważne, aby zwalczał wiele rodzajów drobnoustrojów. Preparat powinien ponadto wykazywać się skutecznością w usuwaniu bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu możliwa jest kompleksowa ochrona zdrowia ptaków. Produkt musi być bezpieczny dla zdrowia zwierząt i ludzi. W jego składzie nie powinno być żadnych szkodliwych substancji chemicznych. Warto wybierać łatwe w aplikacji preparaty, które nadają się do stosowania na różnych powierzchniach. Dzięki temu możliwe jest oczyszczenie całego kurnika, łącznie z trudno dostępnymi miejscami. Dezynfekcję należy przeprowadzać regularnie. Należy o tym pamiętać szczególnie po wystąpieniu chorób w stadzie. Można w ten sposób zminimalizować ryzyko ich nawrotu.