Kwasica u krów — co to jest?
Kwasica jest zaburzeniem metabolicznym. Problem pojawia się na skutek nagromadzenia nadmiernej ilości kwasów organicznych w żwaczu, głównym przedżołądku odpowiedzialnym za fermentację pokarmu. Problem rozwija się przeważnie w sytuacji, gdy dieta krowy zawiera zbyt dużo łatwo fermentujących węglowodanów (pasze treściwe, takie jak kukurydza, czy jęczmień) przy niewystarczającej podaży błonnika pochodzącego z pasz objętościowych (np. siana).
Gdy mikroflora żwacza zostanie zaburzona, zaczyna on produkować nadmierne ilości kwasu mlekowego, który powoduje obniżenie pH i prowadzi do kwasicy. Przewlekłe utrzymywanie się takiego stanu może skutkować spadkiem wydajności mlecznej, utratą masy ciała, biegunkami oraz kulawiznami. Częściej również pojawiają się infekcje i zapalenie kopyt.
Kwasica u krów jest poważnym problemem zdrowotnym. Aby zapobiec jego wystąpieniu, należy podjąć działania profilaktyczne. Najważniejsze jest zapewnienie zwierzętom odpowiedniej diety. Pokarm powinien zawierać odpowiednie proporcje skrobi i włókna. Warto również wprowadzić bufory (np. węglan sodu), które pomogą utrzymać odpowiednie pH w żwaczu.
Poprawne żywienie, dbałość o dostęp do odpowiednich pasz objętościowych i minimalizacja stresu pomagają zapobiegać rozwojowi kwasicy. Dzięki stosowaniu odpowiednich środków profilaktycznych znacznie łatwiej utrzymać zdrowie oraz wysoką wydajność mleczną stada.
Kwasica u krowy — dlaczego jest niebezpieczna?
Kwasica u krowy jest niebezpieczna, ponieważ może wywoływać różnorodne dolegliwości. Zaburzenia mikroflory przewodu pokarmowego ograniczają na przykład zdolność trawienia. Krowy zaczynają tracić na wadze, a ich wydajność drastycznie spada. Często dochodzi również do uszkodzenia błony śluzowej żwacza, co sprzyja przenikaniu toksyn do krwiobiegu. Następstwem może być rozwinięcie się stanu zapalnego i osłabienie układu odpornościowego. Nieleczona kwasica może prowadzić do wystąpienia przewlekłych dolegliwości. Są to często problemy rozrodcze, kulawizny, czy zapalenie kopyt.
Problemy ze zdrowiem wpływają nie tylko na dobrostan bydła, ale również zdolności produkcyjne całego gospodarstwa. Dla hodowców krów kwasica stanowi poważne zagrożenie ekonomiczne. Zyski z produkcji spadają, a pojawiają się koszty związane z leczeniem i opieką weterynaryjną. W zaawansowanym stadium choroby krowa może wymagać intensywnego leczenia. W niektórych przypadkach wycofuje się nawet zwierzęta ze stada. Dlatego właśnie konieczne jest zadbanie o odpowiednią profilaktykę i monitorowanie zdrowia bydła.
Kwasica u bydła opasowego — jak często się zdarza?
Kwasica u bydła opasowego zdarza się stosunkowo często. Problem występuje zazwyczaj w systemach opartych na intensywnej hodowli. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której zwierzęta karmione są w nieprawidłowy sposób. Kwasica może mieć ostry przebieg, który wymaga natychmiastowej interwencji. Często również występuje przewlekła forma tego schorzenia. Na początku nie pojawiają się żadne wyraźne objawy, ale w dłuższej perspektywie zdrowie zwierząt się pogarsza. W dużych hodowlach przemysłowych problem kwasicy może dotknąć nawet 20–30% bydła opasowego.
Kwasica u krów — objawy
Warto wiedzieć kwasica u bydła — objawy, jakie ma. Niektóre symptomy na początku trudno zauważyć. Z czasem jednak choroba prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia i wydajności zwierząt. Spadek apetytu powoduje, że krowa zaczyna przyjmować mniej paszy. Wiąże się to ze zmniejszeniem masy ciała, co niekorzystnie wpływa na stan całej hodowli. Krowy mogą wykazywać oznaki dyskomfortu, a ponadto przestają przeżuwać pokarm z odpowiednią intensywnością, co w dłuższej perspektywie prowadzi do dalszego pogłębienia się problemu. Często pojawia się również ból w obrębie jamy brzusznej, odbijanie i biegunka. Kał może zmienić swoją konsystencję i stać się bardziej wodnisty.
Przewlekła kwasica powoduje ponadto zmiany w zachowaniu krów. Zwierzęta stają się bardziej apatyczne i wycofane, a ich aktywność ruchowa ulega zmniejszeniu. W wyniku uszkodzenia tkanek i powstania stanów zapalnych mogą również pojawić się problemy z kopytami, takie jak kulawizna. Wśród efektów długo trwającej choroby można wymienić ponadto zaburzenia metabolizmu i osłabienie układu odpornościowego. Zwierzęta stają się bardziej podatne na infekcje. Kwasica u krów objawy może mieć bardzo uciążliwe, dlatego należy ją aktywnie zwalczać.
Kwasica u bydła — leczenie
Leczenie kwasicy u bydła wymaga systematycznego podejścia. Na początku warto zwrócić uwagę na dietę zwierząt. Zmniejszenie ilości paszy treściwej bogatej w skrobię i zwiększenie udziału pokarmu zawierającego włókno pomaga ustabilizować pH w żwaczu. Zastosowanie buforów (na przykład węglanu sodu) wspomaga neutralizację kwasów, wpływając korzystnie na cały przewód pokarmowy. W ostrych przypadkach kwasicy konieczne może się okazać dożylne podanie płynów. Można w ten sposób nawodnić organizm i przywrócić równowagę elektrolitową.
Żywienie zwierząt powinno być stale monitorowanie. Modyfikacja diety musi przebiegać stopniowo. Gwałtowne zmiany mogą negatywnie wpływać na mikroflorę żwacza. Warto zadbać nie tylko o jakość paszy, ale również sposób jej podawania. Pożywienie powinno być dostarczane w stałych porcjach i regularnych odstępach czasowych. Kiedy więc pojawi się kwasica u krowy — leczenie warto wdrożyć. W przypadku nawracających problemów należy konsultować się na bieżąco z lekarzem weterynarii, który pomoże opracować odpowiednią strategię postępowania w konkretnej sytuacji.
Kwasica u krowy — leczenie za pomocą preparatów
W przypadku, gdy pojawi się kwasica u krów — jak leczyć tę dolegliwość, warto wiedzieć. Nie zawsze modyfikacja diety jest wystarczająca. Czasami warto również wyposażyć się specjalne preparaty lecznicze. W sprzedaży znajdują się produkty dla krów, które wspierają leczenie kwasicy. Są to przede wszystkim wysokiej jakości suplementy diety. W dużych hodowlach trudno zadbać o dostarczenie bydłu odpowiedniej ilości energii. Bolusy energetyczne dla krów pomagają uzupełnić niedobory. Warto również wyposażyć się w dodatki zawierające niezbędne substancje odżywcze. Witaminy dla krów zawierają kluczowe dla zdrowia pierwiastki. Wysoka jakość dostępnych w sprzedaży preparatów sprawia, że znacznie łatwiej zadbać o zdrowie zwierząt.