
Jak zmienić gnojowicę z kosztownej uciążliwości w wysokowartościowy nawóz, który korzystnie wpłynie na glebę i trawę, zwiększy produkcję mleka i poprawi zdrowie krów? Podpowiadamy!
Gnojowica to doskonały naturalny nawóz
Gnojowica to produkt uboczny powstający w gospodarstwach zajmujących się produkcją zwierzęcą. Stanowi mieszaninę kału, moczu, domieszki paszy oraz wody z mycia stanowisk i pojenia, powstałej w budynkach inwentarskich przystosowanych do chowu zwierząt w systemie bezściołkowym. Skład chemiczny gnojowicy jest zmienny i zależy od wielu czynników, takich jak gatunek zwierząt, sposób żywienia, wiek, kierunek użytkowania oraz od warunków przechowywania. Gnojowica to doskonały naturalny nawóz, który jest nie tylko efektywny, ale i ekonomiczny, pod warunkiem, że umiemy go umiejętnie wykorzystać.
Gnojowica a zdrowie krów i ich produkcyjność
To jakiej jakości gnojowicy użyjemy dziś do nawożenia wpływa bezpośrednio na glebę, która następnie rzutuje na jakość trawy - ta z kolei oddziałuje na stan zdrowia krowy, co z kolei ma wpływ na ilość i jakość mleka. Wykorzystaj tę wiedzę na swoją korzyść i zmień gnojowicę z kosztownej uciążliwości w wysokowartościowy nawóz.
Powyższy proces może dać pozytywne lub negatywne efekty. Korzystne efekty zobaczysz, jeśli w glebie znajdują się dobre bakterie i odpowiednie składniki odżywcze - wówczas profity będą widoczne w jakości trawy, zdrowotności zwierząt, ilości mleka oraz właściwościach gnojowicy. Natomiast jeśli w glebie obecne są patogenne mikroorganizmy i związki chemiczne, ich negatywny wpływ spowoduje pogorszenie jakości trawy, spadek kondycji zwierząt, zachwianie produkcji mleka oraz pogorszenie parametrów gnojowicy.
Dobrej jakości gnojowica poprawia stan gleby
Zdrowa gnojowica korzystnie wpływa na glebę, która z kolei zapewnia lepszą jakość trawy z wyższą zawartością składników odżywczych, pozytywnie oddziałuje na florę mikrobiologiczną i dżdżownice oraz tworzy przestrzenie powietrzne. Natomiast gnojowica w skorupie może uszkodzić glebę poprzez ubytek tlenu oraz zwiększoną kwasowość, która zakłóca lub nawet zabija populacje drobnoustrojów.
Gnojowica może znacząco poprawić stan gleby, dzięki rozprzestrzenieniu dobrych bakterii i wsparciu życia mikrobiologicznego oraz dżdżownic.
Jak uniknąć tworzenia się skorupy na gnojowicy?
Używając odpowiednich preparatów możemy uniknąć skorupy na gnojowicy. Idealnym produktem jest SlurryBugs, który poprzez unikalną kombinację enzymów, przyjaznych bakterii i mikroelementów (które są biodegradowalne i nietoksyczne dla ludzi, roślin i zwierząt) zwiększa retencję składników odżywczych w przechowywanej gnojowicy, zapobiega powstawaniu skorupy oraz poprawia górną przepuszczalność gleby.
Powyższy preparat wykorzystuje te same zasady, co inokulanty do kiszonek, od dawna sprawdzone jako skuteczny środek pomocniczy w tworzeniu dobrej kiszonki. SlurryBugs zawiera bakterie glebowe i mikroskładniki odżywcze w postaci proszku, które aktywują się po dodaniu do wody. Enzymy rozkładają włókna skorupy, aby umożliwić bakteriom dostęp do składników odżywczych, wypełniając je i namnażając wiele milionów razy. Preparat działa we wszystkich typach systemów gnojowicy, w tym: w zbiornikach żelbetowych i stalowych, lagunach, przepompowniach oraz kanałach.
W przypadku dużych problemów ze skorupą dostępne są także wyjątkowo skoncentrowane formuły CrustBuster i Shift It. Korzystając ze SlurryBugs wypompowywanie i rozprowadzenie gnojowicy staje się o wiele prostsze i prowadzi do oszczędności czasu, kosztów pracy oraz nawozów mineralnych.
SlurryBugs pomaga wielu rolnikom takim jak Ty, tworzyć zdrowszą glebę, bardziej wartościową trawę, zoptymalizowaną produkcję mleka, korzystniejszy biznes oraz lepszą przyszłość. Zdrowa gnojowica wytwarza mniej nieprzyjemnego zapachu, co z kolei korzystnie wpłynie na… polepszenie się stosunków sąsiedzkich.
ZOBACZ PREPARATY ZAPOBIEGAJĄCE TWORZENIU SIĘ SKORUPY NA GNOJOWICY NA FARMINO.PL
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI, PRZEPROWADZIMY DOKŁADNĄ ANALIZĘ SYTUACJI ORAZ DOBIERZEMY ODPOWIEDNI PREPARAT